PRP- CGF uygulamaları kozmetik ve birçok sağlık sorununda sıkça tercih edilen doğal yöntemlerdir. Bu uygulamalar sayesinde vücut kendi kendini onarır ve tedavi eder. Her geçen gün popülerliği daha da artan bu uygulamalar oldukça konforlu ve kısa sürede çözüm sunan tedavilerdir.
PRP Nedir?
PRP, trombosit bakımından zenginleştirilmiş plazma tedavisidir, güvenirliği kanıtlanmış, uzun süredir yapılan bir uygulamadır.
Tedavinin ana kaynağı kişinin kendi kanından elde edilen trombositlerdir.
PRP tedavisinde kullanılan trombositler, vücut için büyük rol oynar. Özellikle yara tedavisi, hasarlı hücrelerin onarılması, yeni hücre üretimi trombositler sayesinde gerçekleşir.
Bu uygulama ilk olarak kalp hastalarına yapılmıştır. Üstün tedavi edici özelliği anlaşıldıktan sonra tedavinin kullanım yelpazesi oldukça genişlemiştir.
PRP, kişinin kendi kanıyla yapılan bir uygulamadır. Kişiye başka madde verilmediği için herhangi bir yan etkisi, zararı yoktur.
PRP Nasıl Yapılır?
PRP tedavisinin etken maddesi kişinin kanından elde edilen trombositlerdir.
PRP üretmek için kişiden bir miktar kan alınır. Ardından özel bir makine sayesinde santrifüj işlemi gerçekleştirilir. Santrifüj işlemi sırasında kanda bulunan trombositler ve plazma ayrıştırılır. Santrifüj işlemi toplamında 15-20 dakika kadar sürer.
Trombosit ve plazma bakımından zenginleştirilmiş kan mikro iğne yöntemi kullanılarak kişiye geri verilir.
PRP Ne İşe Yarar?
PRP uygulaması başta estetik olmak üzere birçok sağlık sorunu tedavisinde kullanılır.
Yüz, boyun, dekolte bölgesinde meydana gelen yaşlılık belirtilerini azaltma, bazı yaralanmaların tedavisine yarar. Bu uygulama artrit, tendinit gibi şikayetlerin tedavisini hızlandırma işine de yarar.
PRP Ne İçin Yapılır, Faydaları Nelerdir?
PRP uygulamasının başlıca faydaları şunlardır:
- Yüz ve dekolte bölgesinde meydana gelen yaşlanma belirtilerini yok eder.
- Cilt lekelerini giderir.
- Gebelik çatlakları, cilt çatlaklarını giderir.
- Saç dökülmesini durdurur, saç sağlığını korur.
- Saçların kırılmasını, kopmasını önler.
- Yara izi tedavisinde kullanılır.
- Hasarlı tendon tedavisini destekler, tendonların daha hızlı iyileşmesini sağlar.
- Artrit kaynaklı dejeneratif hasarı onarır.
- Kısmi yada tam kas hasarını onarır, tedavi süresini azaltır. Spor yaralanmaları tedavisinde kullanılır.Eklem hasarını onarır.
- Özellikle PRP diz tedavisi eklemleri ve bağları onarır.
CGF Nedir?
CGF (Concentrated Growth Factor) uygulaması, konsantre büyüme faktörü anlamına gelen ve kas iskelet sistemi hastalıkları, yara tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.
Uygulamada, PRP işlemi sayesinde elde edilen trombosit zengini kana birtakım başka işlemler yapılır. Böylelikle büyüme faktörü ve kök hücre bakımından zengin bir kan elde edilir. Uygulama, 2. jenerasyon Platelet Konsantresi olarak da adlandırılır.
CGF uygulamasında, kanın yoğun büyüme, iyileştirme potansiyelinden yararlanılır.CGF, bu tedavi halk arasında “kök hücre tedavisi” olarak da adlandırılan kök hücre de içerir.
CGF Nasıl Yapılır?
CGF uygulaması, PRP yapılarak başlanır. Uygulama için kişiden bir miktar kan alınır. Alınan bu kan özel santrifüj cihazıyla bileşenlerine ayrılır. Bu sayede trombosit zengini, bazı büyüme faktörleri, lökosit, sitokinler içeren bir kan elde edilir. PRP yapılan kan başka bir işlem daha görür. Bu sayede trombositler parçalanır, yoğun büyüme faktörü ve kök hücre elde edilir.
CGF uygulanan kan hastaya farklı yöntemlerle uygulanır. Başlıca CGF uygulama yöntemleri şunlardır:
- Mikro iğneleme uygulaması
- Doğrudan enjeksiyon
- Mezoterapi uygulaması
- Maske uygulaması
- Hasarlı ve yara olan bölgeye doğrudan uygulama
CGF Neye Yarar?
CGF, son zamanların gözde tedavi yöntemlerinden biridir. Bu tedavinin en büyük özelliği PRP gibi doğal bir uygulama olmasıdır. Bu sayede yan etkisi ve zararı yoktur.
CGF uygulaması başta kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarında kullanılır.
Yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırır. Yara ve yanık tedavisinde oldukça etkilidir.
Saç dökülmesi gibi saç sorunları sorunlarını gidermeye yarar.
CGF uygulanmasının yararlarından biri de, lekeler üzerinde olan etkisidir. Bu tedavi cilt lekeleri ve cilt çatlaklarını yok etmeye yarar.
CGF Ne İçin Yapılır?
CGF tedavisi başlıca şu şikayetler için yapılır:
- Saç dökülmesi, saç kırılması ve kopması şikayetlerinde
- Cilt gençleştirme
- Yüz ve dekolte bölgesinde meydana gelen kırışıklık, sarkmalarda
- Cilt lekesi tedavisinde
- Yara ve yanık tedavisinde
- Cilt çatlakları, hamilelik çatlakları tedavisinde
- Akne ve sivilce izlerinde
- Diz, boyun, kalça gibi bölgelerde oluşan kireçlenme şikayetinde
- Menisküs yaralanmaları ve yırtık tedavisinde
- Kronik bel ve boyun ağrılarında
- Topuk dikeni tedavisinde
- Diyabetik yaralar, iyileşmeyen yara tedavisinde
- Eklem, kas ve bağ dokusunda oluşan hasar tedavisinde
- İltihaplı kas hastalıklarında
- İltihaplı romatizma tedavisinde CGF uygulanır.
CGF Nerelere Yapılır?
CGF uygulaması başta kas ve iskelet hastalıkları, yara ve yanık tedavisi olmak üzere birçok sağlık sorunu için yararlı bir yöntemdir.
Ancak bu yöntemin estetik amaçlı yararları son günlerde popülaritesini artırmıştır. Yaşlılık belirtileri olan kırışıklık, kaz ayakları, cildin sarkması ve cilt lekeleri CGF tedavisinin faydaları arasındadır. Estetik amaçlı CGF uygulama alanları şunlardır:
- Yüz, boyun, dekolte bölgesi
- Eller, kollar
- Selülit bölgesi, iç bacak bölgesi.
PRP ile CGF Arasındaki Fark Nedir?
Platelet Rich Plasma ifadesinin kısaltması olan PRP, trombositten zenginleştirilmiş plazma kullanılarak yapılan uygulamadır. CGF uygulaması ise PRP yöntemini de kapsayan, ileri teknikle yoğunlaştırılmış büyüme faktörü ve kök hücre (CD-34) içeren plazma kullanılarak yapılan tedavidir.
Kök hücre uygulaması olarak da bilinen CGF, PRP’nin kullanıldığı her şikayette yapılabilir. CGF, kandaki iyileşme gücü daha yoğun olduğu bölümdür, bu nedenle PRP’den farklı olarak daha etkili bir tedavi yöntemidir. CGF, dokuya direk uygulandığı gibi gerekli durumlarda damar yoluyla da uygulanır.