İlerleyen yaş, hava kirliliği, yanlış beslenme, sigar, alkol gibi kötü alışkanlıklar ve bazı hastalıklardan en çok etkilenen organ cilttir. Tüm bu sebepler ve daha fazlası nedeniyle ciltte bazı kusurlar ve yaşlılık belirtileri meydana gelir. Cildin eski sağlığını, dokusunu ve gençliğini geri kazanması için cilt gençleştirme işlemleri yapılmalıdır.
Cilt Gençleştirme Nedir?
Cilt, “deri” ve “ten” olarak da bilinen, insan vücudunu kaplayan, örtü sistem organıdır.
İnsan vücudunun en üst katmanı olup, kas ve organları korur ve kapatır.
İnsan vücudunun en üst katmanı olması nedeniyle dış faktörlerden doğrudan etkilenir. Ayrıca genetik faktörler, yaşın ilerlemesi nedeniyle dokusunu kaybeder, hasara uğrar ve yaşlanır.
Cilt gençleştirme, gelişen tıbbi teknoloji sayesinde cildin eski sağlığına ve gençliğine kavuşması, ciltte meydana gelen hasar ve kusurların onarılması işlemidir.
Cilt Gençleştirme Nasıl Yapılır?
Otuzlu yaşlardan sonra cilt, sağlığını ve görünümünü kaybetmeye başlar. Ciltte oluşan lekeler, kaz ayakları, kırışıklıklar ve sarkmalar en yaygın görülen yaşlılık belirtileridir. Cilt gençleştirme işlemleri sayesinde bu şikayetler ortadan kalkabilir.
İlerleyen tıp teknolojisinin sunmuş olduğu imkanlar cilt gençleştirme işlemlerini sunmaktadır.
Cilt gençleştirme işlemlerinin birçok farklı yöntemleri vardır. En yaygın tercih edilen cilt gençleştirme yöntemleri şunlardır:
Botoks
Botoks, yaşlanma savaşında en çok kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Botoks, başta alın bölgesinde oluşmuş kırışıklıklar, kaş çatma ve göz kısma nedeniyle oluşmuş çizgiler, ağız kenarında oluşmuş çizgiler gibi yüz bölgesinde oluşmuş yaşlanma belirtilerini yok etmekte oldukça etkilidir.
Botoks, mimik kaslarının çalışmasını azaltır ve kırışıklıkları yok eder. Bu işlem sadece uygulama yapılan bölgeyi etkiler, diğer bölgelere etki göstermez. Botoksun etkisi birkaç gün içinde gözle görülür şekilde hissedilir ve 10 aya kadar etkisi devam edebilir.
Tekrarlanan botoks işlemi etkiyi daha da kaliteli hale getirir.
Radyofrekans Yöntemiyle Cilt Gençleştirme
Yaşın ilerlemesi nedeniyle cilt kolajen üretimini azaltır. Radyofrekans yöntemi sayesinde cilt kolajen üretimine yönlendirilir ve cildin daha sıkı, canlı, sağlıklı ve genç görünmesi sağlanır.
Radyofrekans ile cilt gençleştirme işleminde hedef derinin dermis tabakasıdır. Radyo dalgaları kullanılarak dermis tabakası ısıtılır. Bu sayede derinin kollajen üretmesi sağlanır.
Radyofrekans yönteminde kullanılan radyo dalgaları cilde zarar vermez, oldukça güvenilir bir işlemdir. Bu işlem her mevsim yapılabilir.
Cilt gençleştirmek için radyofrekans sayısı kişiden kişiye değişir. yöntemi birkaç seans yapılabilir.
Mezoterapi
Dış etkenler ve kolajen kaybı cildin sağlığını, dolguluğunu ve pürüzsüz görünümünü hasara uğratır. Mezoterapi meydana gelen bu hasarı onarmak için kullanılan en yaygın yöntemlerden biridir. Yüz mezoterapisi “mezolifting” olarak da bilinir.
Mezolifting sayesinde cilt yenilenir, ciltte oluşan sarkmalar, kırışıklıklar giderilir. Mezoterapi oldukça etkili bir anti-aging tedavidir.
Yüz mezoterapisi uygulamasında cildi gençleştiren hyaluronik asit, vitaminler, mineraller, antioksidanlar, amino asitler cildin orta katmanına oldukça ince uçlu iğneler kullanılarak enjekte edilir. İşlem öncesi cilt temizlenerek dezenfekte edilir. İşlem sırasında anestezik krem uygulanabilir.
Cildi gençleştiren mezoterapinin başlıca faydaları şunlardır:
- Oldukça etkili bir anti-aging tedavi yöntemidir.
- Cildin kolajen sentezini uyarır, cildi yeniler.
- Cildi daha parlak hale getirir, cilt tonunu eşitler.
- Cildin elastikiyetini artırır, ciltte oluşan sarkmaları giderir.
- Yüzde oluşmuş kırışıklıkları gidermeye yardımcı olur.
Gençleştiren mezoterapi seans sayıları kişinin ihtiyacına göre değişir. Gençleşmek için yapılan mezoterapi seans sayısı ortalama olarak 4-6 seans arası değişir.
Lazerle Cilt Gençleştirme
Doğuştan gelen genetik faktörler, güneş ışınları gibi bazı faktörler nedeniyle cilt üzerinde bazı lekeler meydana gelir. Meydana gelen cilt lekeleri ve sarkmaları yok etmenin bir yöntemi de lazerle cilt gençleştirme tekniğidir.
Lazerle yüz gençleştirme işleminde lazer darbeleri kullanılır. Kullanılan lazer darbeleri cildin katman katman soyulması neden olur. Bu sayede cilt yenilenir, ciltte oluşan lekeler giderilir ve kırışıklıklar yok edilir.
PRP ile Cilt Gençleştirme
Açılımı platelet rich plasma olan PRP, trombositten zenginleştirilmiş plazma demektir.
Yaraların, hasarların onarılmasında büyük rol oynayan trombositler, PRP tedavisinin temel kaynağıdır. PRP tedavisi, yanık tedavisi, yaralanma, sporcu yaralanmaları başta olmak üzere birçok sağlık sorununun tedavisinde kullanılır.
Trombositten zenginleştirilmiş plazma tedavisi olan PRP aynız amanda etkili bir anti-aging, cilt yenileyici ve gençleştirici bir uygulamadır.
Bu tedavide kişinin kendi kanı alınır. Alınan kan özel bir santrifüj cihazına yerleştirilir ve kan plazmadan ayrılır. Kanın plazma bölümü kişiye enjekte edilerek tedavi gerçekleştirilir.
PRP sayesinde cildin kolajen üretmesi sağlanır, cilt kendini yeniler ve cilt daha genç bir görünüm elde eder.
Dolgu ile Cilt Gençleştirme
Dolgu, popüler cilt gençleştirme uygulamalarından biridir. Dolgu işlemi sayesinde kaybolan hatlar belirginleştirilir, sarkmalar ve kırışıklıklar giderilir. Bu işlem sırasında anestezik krem kullanılarak işlem yapılacak bölge uyuşturulur. Ardından hyaluronik asit mikroenjeksiyon tekniği kullanılarak şikayet olan bölge doldurulur.
Bu işlem sayesinde yüz yukarı kalkar, sarkmalar ve kırışıklıklar giderilerek yüz hatları belirgin hale getirilir.
Dudak dolgusu, elmacık kemiği dolgusu, çene dolgusu en yaygın yapılan dolgu işlemleridir.
Fokus Ultrason ile Cilt Gençleştirme
Fokus ultrason, odaklanmış ses dalgaları kullanılarak cildin kolajen üretimini aktif hale getirilmesidir. Ses dalgasıyla yapılan bu işlem kas ve yağ tabakası hedef alınır ve doku hasara uğratılır. Vücut ,hasar gören dokuyu onarmak için harekete geçer ve kolajen üretimini artırır. Bu sayede cilt kaybettiği elastikiyeti, canlılığı geri kazanır, daha genç bir görünüm kazanır.