Yüz Dolgusu Nedir? Dolgu Nasıl Yapılır?

14 Nis

Cildin sağlığı için oldukça önemli olan kolajen ve elastin gibi yapısal maddeler zamanla azalır, cilt altı yağ pedlerinde kayıplar yaşanır.  Bunun sonucu ciltte çizgiler, kırışıklık, sarkmalar gibi olumsuz etkiler ortaya çıkar. 

Gelişen tıp sayesinde başta yaşlanma belirtileri olmak üzere ciltte gelişen bu olumsuz durumlar giderilir. Dolgu işlemi bunlardan biridir. Dolgu, kişiyi yaşlanma görüntülerinden arındırılmış, yenilenmiş bir görüntü verir.

Dolgu Nedir?

Dolgu, kişinin genç bir görünüm elde etmesi için yüz çizgilerinin ve kırışıklıklarının gidermek, cilt üzerinde oluşan yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırmak için yapılan estetik uygulamasıdır.

Cerrahi müdahale gerektirmeyen bu işlem son yılların popüler gençleşme yöntemidir.

Dolgu, kişiye özel planlanan bir işlemdir. Kişinin ihtiyacına göre bölgeler belirlenir ve işlme gerçekleşir.

Dolgu Nasıl Yapılır?

Dolgu, cerrahi işleme gerek kalmadan, kısa süre içinde genç görünmek için basit ve güvenli bir uygulamadır. Ancak, bu işlem mutlaka işin ehli doktorlar tarafından yapılmalıdır. Güvenirliği kanıtlanmış olan bu işlem, işin ehli olmayan, eğitimsiz kişiler tarafından yapıldığında ciddi sağlık sorunlarına neden olur. İşlem öncesi kişinin cilt yapısı ve işlem yapılacak bölgeye göre tedavi protokolü belirlenir.  Ardından dolgu maddeleri işlem yapılacak bölgeye, kırışıklık hattına veya dudak bölgesine enjekte edilir. Bu işlemde kullanılan iğneler oldukça küçük uçludur. İşlem oldukça konforlu ve güvenlidir. Dolgu sonrası kişi günlük yaşamına geri dönebilir.

Yağ grefti  için, dolgu maddesi olan kişinin kendi yağı, vücudun başka bir tarafından alınır ve işlem yapılacak bölgeye uygulanır. Yüz dolgusu öncesi ve sonrası gözle görülür, muhteşem değişimler gerçekleşir.

Dolgu Ne Kadar Dayanır?

Dolgu enjeksiyonları yapılan bölge ve cilt yapısına göre ortalama 25-30 dakika içinde biten işlemlerdir. İşlem sonrası sonuç hemen kendini gösterir. Dolgu için kullanılan maddelerden biri de hyaluronik asittir. Hyaluronik asit vücudun doğasında olan bir maddedir. Vücut bit müddet sonra bu maddeyi emer. Dolgunun dayanma süresi kişinin genetik yapısı, yaşam tarzı, çevresel koşullar gibi etkenlere göre değişir. Dolgunun kalıcılık süresi ortalama olarak 8 ila 18 ay arasıdır.

Nerelere Dolgu Yapılır?

Yüzde dolgu yapılan bölgeler şunlardır:

  • Burun kanatlarından dudak köşelerine kadar uzanan kırışıklık bölgesi
  • Ağız kenarından çeneye doğru oluşan sarkma bölgesi
  • Elmacık kemikleri bölgesi
  • Alın
  • Kaş arası
  • Burun en sık dolgu uygulanan yüz bölgeleridir.

Dolgu enjeksiyonları sayesinde, yüzde meydana gelen sarkmalar, ağız kenarından çeneye uzanan sarkmalar ve kırışıklıklar,  burun kanatlarından dudak köşelerine kadar uzanan kırışıklıklar, kaş arasındaki çizgiler giderilir. Ayrıca elmacık kemikleri belirginleştirilir, yüze şekil verilir. Sivilce ve yara izleri yok edilir. Bu işlem kaş kaldırmak, burun kaldırmak içinde sıklıkla tercih edilir.

Dolgu Kalıcı mıdır?

Dolgu enjeksiyonlarında kullanılan maddelerin başında hyaluronik asit gelir.  Hyaluronik asit vücut tarafından emilerek parçalanır. Bunun sonucu dolgunun ömrü azalır.  Kalıcı dolgu için yılda bir veya iki kez rötuş yapılması yeterlidir. 

Yüz Dolgusu Kaç Yıl Dayanır?

Yüz dolgusu, yüzün belirli bölgelerini şişirerek veya kaldırarak yüzün daha genç, kırışıklıktan uzak, daha sıkı ve canlı görünmesini sağlar. Yüzde oluşan kırışıklık ve sarkmaları yok eder. Yüz dolgusunda kullanılan maddeler çoğunlukla doğal, deri tarafından parçalanabilen maddelerdir.   Bu nedenle bir-iki yıl dayanır,  sonra  dolgu zaman içinde etkisini yitirir. Kalıcı yüz dolgusu için rötuşlar yapılarak, dolgunun kalıcılığı uzatılabilir. 

Dolgu Maddeleri Nelerdir?

Yüz dolgusunda yaygın olarak kullanılan maddeler şunlardır:

Hyaluronik asit:

Hyaluronik asit, insan vücudunda doğal olarak bulunan bir maddedir. Vücutta dermis üzerinde yaygın olarak bulunan bir şekerdir. Eklemlerin kayganlığını sağlamak, cildi canlı ve gergin tutmak gibi birçok önemli görevi vardır.  Hyaluronik asit   en yaygın kullanılan dolgu enjeksiyon maddesidir. 

Polimer:

Polimer dolgu maddesi, insan yapımı ve biyolojik olarak parçalanabilen bir dolgu maddesidir. Polimer dolgu maddesi ile yapılan işlem iki yıla kadar dayanabilir.

Yağ grefti (yağ enjeksiyonu) :

Bu işlemde kullanılan dolgu maddesi gerçek insan yağından elde edilir.

Yağ grefti, otolog bir yağ olarak bilinir ve insan vücudundan alınır. Kişinin kendi vücudunun herhangi bir yerinden alınan yağ dokusu, başka bir bölgeye enjekte edilmesi işlemdir.

Kalsiyum hidroksiapatit

Kalsiyum hidroksiapatit dolgu maddesi, deri,  kemik,kas ve kıkırdağı aynı anda yenileyebilme özelliği olan bir maddedir.  Kalsiyum hidroksiapatit, kollajen-elastin liflerini yeniden oluşumunu destekler. Tüm bu özellikleri nedeniyle dolgu enjeksiyon işlemlerinde yaygın olarak tercih edilir. 

Yüz Dolgusu Zararları Nelerdir?

Dolgu ve yüz dolgusu işlemleri, işin ehli doktorlar tarafından yapıldığı zaman oldukça güvenli, zararı olmayan estetik işlemlerdir. İşlem sırasında, uygulama yapılacak bölge anestezik kremler yardımıyla uyuşturulur. Bu nedenle işlem sırasında ağrı ve acı olmaz.

Dolgu sonrası bazı geçici semptomlar oluşabilir. Bu semptomlar şunlardır:

  • İşlem yapılan bölgede şişlik
  • Kızarıklık
  • Hafif ağrı
  • Kaşıntı

Kimler Dolgu Yaptıramaz?

Kişinin dolgu öncesi ve sonrası arasındaki olumlu fark nedeniyle birçok insan bu yöntemden faydalanmak istemektedir. Daha genç, dolgun yanak ve dudağa sahip olmak isteyenler, yüz şeklini daha belirginleştirmek isteyenler sık sık bu uygulamayı tercihe der.

Ancak bazı durumlarda dolgu işlemi yapılmaz. Dolgu yapmaya engel durumlar şunlardır:

  • Hamilelik ve emzirme döneminde olanlar
  • Sinüs enfeksiyonu geçirenler
  • Yüz bölgesinde  enfeksiyon olanlar.

Ayrıca  yüzün baskıya ve gerilmeye maruz kalacağı diş temizliği, diş tedavileri gibi durumların hemen öncesi yüz dolgusu önerilmez.

Paylaş:
Leave comment

Adres

Aydın / Nazilli

Telefon

(️0530) 885 68 60

WhatsApp

Soru Sor

Hizmet Saatleri

Pzt - Cmts: 09:00-18:00