Migren, en büyük belirtisi şiddetli baş ağrısı olan, nörolojik bir rahatsızlıktır. Migren, genç yaştaki kadınlarda erkeklere göre daha sık görülür. Migren baş ağrısı, çoğunlukla şakak bölgesinde keskin ve zonklayıcı özelliktedir. Günlük yaşantıyı olumsuz olarak etkileyen bu hastalığın farklı tedavileri vardır. Bu tedaviler sayesinde kişinin atak sayısısı ve şiddeti azalır, yaşam konforu artar.
Migren Nedir?
Migren, hastada uzun yıllar sürebilen, günlük yaşantıyı oldukça olumsuz etkileyen, şiddetli ağrı ataklarının olduğu nörolojik bir hastalıktır. Migren atakları birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Kronik, auralı ve aurasız migren olmak üzere çeşitleri vardır.
Kronik migren:
Kronik migren, 3 aylık süre içinde, ayda bir veya iki haftada bir ortaya çıkan ağrı ataklarının olduğu hastalıktır. Kronik migrende,bir ay içinde en az 8 gün migren belirtileri kendini gösterir.
Aurasız migren:
Aurasız migren, tek taraflı kendini belli eden, 4-72 saat arası süren migren türüdür. Aurasız atakda, ağrı düzeyi orta veya şiddetli olabilir. Hasta ışık ve sese karşı aşırı hassasiyet gösterebilir.
Auralı migren:
Auralı migren, sözel, duyusal, görsel, hareket fonksiyonu, beyin sapına aura belirtilerinin eşlik ettiği, süresi dakikalar süren migren türüdür.
Migren Atakları Nasıl Belli Eder?
Baş ağrısı, dünyada en fazla görülen şikayetlerden biridir. Baş ağrıları, Uluslararası Başağrısı Derneği tarafından 14 ana gruba ayrılmıştır. Bunların içinde yüzde 90’ını, direk baş ağrısıyla ortaya çıkan, başka bir rahatsızlıkla alakası olmayan primer baş ağrılarıdır.
Migren ağrıları, primer baş ağrısı içinde yer alır.
Migren atakları sadece baş ağrısı olarak ortaya çıkmaz. Ağrı başlamadan önce “prondom dönemi” kendini gösterebilir. Prondom döneminde, depresif , sinirli ruh hali,durgunluk, donukluk, aşırı duyarlılık, kelime bulmakta zorlanma, düşüncelerde yavaşlama, dikkat dağınıklığı, odak güçlüğü, ense sertliği, kabızlık veya ishal, halsizlik, yorgunluk, aşırı susama, sık idrara çıkma gibi belirtilerle kendini gösterir.
Prondom dönemi ardından aura dönemi gelir. Aura dönemi 5-20 dakika gibi zaman dilimde kendini gösterip, bir saat içinde de bitebilir. Aura döneminde vücudun tek tarafında, yüzün, dilin bir bölümünde uyuşma olabilir. Yine tek taraflı uyuşma, iğneleme hissi, karıncalanma gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Migren ağrısı ise çoğunlukla başın arka bölümü, ense tarafından başlayan şikayet, ağırlık, var ile yok arası ağrı ile kendini göstermeye başlar. Yaklaşık yarım saat ve bir saat arası ağrısı şiddetlenir, zonklayıcı ve keskin bir hale gelir.
Migren ağrısı birkaç saat sürebildiği gibi günlerce devam edebilir.
Migren Belirtileri Nelerdir?
Migren belirtileri arasında en yaygın görülen şiddetli baş ağrısıdır. Bu ağrı çoğunlukla tek taraflı, zonklayıcı ve keskin olur. Baş ağrısı dışında migrenin başlıca belirtileri şunlardır:
- Tek taraflı ve zonklayıcı baş ağrısı
- Kusma
- Işıktan rahatsız olma
- Sese karşı hassas olma
- Koku hassasiyeti
- Halsizlik
- Depresif ruh hali
- İştahsızlık
- Bulantı
- Yüzün ve dilin bir bölümünde uyuşma, karıncalanma
- Vücudun tek tarafında uyuşma
- Aşırı susama
- Düşüncelerde yavaşlama
- Durgunluk, yorgunluk
Migrenin başlıca belirtileri arasında yer alır.
Migren Neden Meydana Gelir?
“Migren neden olur?” Sorusu arama motorlarında sıklıkla aratılır. Ancak migrenin neden meydana geldiğinin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Yapılan araştırmalar genetik faktörün bu hastalığın riskini artırdığını belirtmiştir. Yakın aile bireylerinde migren olan kişilerde bu hastalığın oluşma riski 3 kat daha fazladır. Migren nedenleri arasında, genetik faktörler, santral, vasküler ve nöronal sebepler vardır.
Migren Nasıl Geçer?
Yapılan bazı araştırmalar bazı vitamin ve minerallerin bu hastalığa iyi geldiğini belirtmiştir. Antioksidan özelliği olan besin kaynakları tüketilebilir. Alkol, sigara gibi zararlı maddelerden uzak durulmalıdır. Uyku dengesi sağlanmalı ve öğün atlamadan sağlıklı beslenmelidir.
Migren Tedavisi Nasıl Olur?
Migren hastalığının tam nedeni bilinmemekle beraber, tam olarak tedavisi de bulunmamıştır. Ancak bu hastalığın atak sıklığı ve şiddetini azaltan birçok tedavi vardır. İlaç tedavilerinin migren ataklarında yeri vardır. Doktorun önerebileceği migren ilaçları ağrının şiddetini ve bulgularını azaltır, atağın süresini kısaltır.
En iyi migren ilacı, doktorun hastaya önerdiği ilaçtır, doktor olmayan kişilerin tavsiyesi üzerine migren ilacı alınmamalıdır. İlaç tedavisininin yanı sıra, tedaviyi destekleyen teknikler vardır.
Migren Botoksu
Botoks ile migren tedavisi, bu hastalık için sıkça tercih edilen yöntemlerden biridir.
Migren botoksu, şiddetli ağrı ve atakların başlamasına neden olan aşırı kas kasılma noktalarını kontrollü olarak zayıflatma işlemidir. Bu sayede kronik migren atakları önlenir.
Botoks ile migren tedavisinde, işlem uygulanacak bölgeler doktor muayenesi sonucu belirlenir.
Migren botoksu etkisini bir iki gün içinde gösterir, tedavinin etki süresi ortalama olarak 6 ay devam eder.
Mezoterapi ile Migren Tedavisi
Mezoterapi, migren ağrılarında yüksek başarı gösteren başka bir yöntemdir. Yüzde 90 üzeri başarı gösteren mezoterapi, hastalığın ataklarının sıklığını ve şiddetini azaltır.
Mezoterapi ile migren tedavisinde, hastaya özel iğneler yardımıyla kişiye özel ilaçlar enjekte edilir. Migrende mezoterapi sonrası hasta günlük yaşamına devam edebilir.
Mezoterapi seans sayısı hastanın durumuna göre belirlenir, ortalama olarak 3 seans sürmektedir.
Migrene Ne İyi Gelir?
Migren atak sıklığını azaltmak için bazı unsurlar önemlidir. Başta sağlıklı beslenme ve düzenli uyku migrene iyi gelen faktörlerdir. Bunların dışında şunlara dikkat edilmelidir:
- Yüksek ses ve ışıktan uzak durmak
- İşlenmiş, tatlandırıcılı gıdalardan uzak durmak
- Sigara dumanı ve yoğun parfüm kokuları gibi kokulardan uzak durmak
- Öğünleri düzenli tutmak
Migren ağrılarınına iyi gelir.