Göz altı morluğu ve ya göz altı torbaları farklı sebeplerden meydana gelebilen şikayetlerdir. Çevresel etmenler, genetik, yoğun stres, düzensiz uyku, zararlı alışkanlıklar göz altında sorun oluşmasının başlıca nedenleri arasındadır. Toplumda oldukça yaygın görülen bu şikayetlerden mezoterapi, peeling, ışık dolgusu gibi farklı yöntemlerle kurtulmak mümkündür.
Göz Altı Morlukları Neden Olur?
Göz altı morlukları, bazı sağlık sorunları,yaşın ilerlemesi, çevresel etkenler nedeniyle meydana gelir. Göz etrafındaki cilt altı kılcal damarların daha görünür hale gelmesiyle oluşan bir sorundur. Göz çevresindeki doku yaşın ilerledikçe incelir ve damarların daha belirgin olmasına neden olur. Bu nedenle yaşlılık bu şikayette en yaygın görülen nedenleri arasındadır. Hormonal sebeplerden dolayı kadınlarda erkeklere oranla daha sık rastlanır.
Gözaltı morlukların başlıca nedenleri şunlardır:
- Stres, yorgunluk, uykusuzluk
Uzun süre telefon, bilgisayar ve televizyon ekranına bakma, stres, uykusuzluk gözleri yorar ve gözaltı bölgesinde morarmaya neden olur.
- Aşırı tuz tüketimi, sağlıksız beslenme
Aşırı tuz tüketimi, ödeme neden olur ve gözlerde çökük bir görün meydana gelebilir. Yeteri kadar su tüketmemek te bu soruna yol açabilir.
- Sağlıksız beslenme
Mevsim sebze ve meyvelerini yeteri kadar tüketmeme, hazır gıda ağırlıklı beslenme, demir, C,E,K vitamini eksikliği olması göz altı morluğuna neden olur. Ayrıca düzensiz yaşam tarzı, alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıklar bu sağlık sorununun sebepleri arasında yer alır.
- Genetik etkenler
Açık ten, çıkıntılı kemik gibi genetik faktörler, genetik olarak göz altlarında aşırı melanin pigmenti toplanması nedeniyle bu şikayet görülebilir.
- Yaşlanma
Yaşın ilerlemesiyle beraber göz çevresindeki dokuda da incelme meydana gelir, yağ dokusu ve kollajen azalır. Bunun sonucu o bölgede olan damarlar daha belirgin hal alır ve mor bir görüntüye neden olur.
- Hormonlar
Göz altı morlukları gebe ve regli döneminde olan kadınlarda daha sık görülür. Bunun nedeni, bu dönemlerde meydana gelen hormon değişimi ve kan damarlarının genişlemesidir.
- Egzama, alerji, demir eksikliği kaynaklı kansızlık, kan inceltici ilaçlar, böbrek ve karaciğer hastalıkları gibi sağlık sorunları göz altı morluğuna neden olur.
Göz Altı Morluğu Nasıl Geçer?
Göz altı morluğu birçok nedeni olan bir sağlık şikayetidir. Öncelikle bu sorununun meydana gelmemesi için sağlıklı ve dengeli beslenmeli uyku düzenine dikkat edilmeli ve bol bol su içilmelidir. Ayrıca televizyon, telefon ve bilgisayar ekranlarına uzun süre bakmaktan uzak durulmalıdır.
Göz Altı Torbası Neden Olur?
Kan dolaşımının değişmesi, yer çekimi etkisiyle göz çevresinde sıvı toplanır ve torbalanmaya neden olur. Stres, tuzlu gıda tüketiminin fazla olması, yorgunluk gibi etkenler kaslardaki kasılmaları artırır, ve keseciklere basınç yaparak torbalanma oluşmasına zemin hazırlar.
Toplumda sıklıkla rastlanan bu sorunun lazer, mezoterapi, peeling gibi uygulamalarla çözümü vardır.
Göz Altı Morluk ve Torbalanmanın Tedavisi Var mı?
Göz altı morluğu ve torbasının tedavisi vardır. Ancak önce bu şikayetin nedeni belirlenmeli, altta yatan sağlık sorunu var ise giderilmelidir.
Yaşlılık, genetik etkenler nedeniyle oluşan göz altı morluklarına ve torbalarına kesin çözüm, mezoterapi, göz altı ışık dolgusu, lazer uygulaması, peeling gibi uygulamalarla bulunur.
Göz Altı Mezoterapisi
Göz altı mezoterapisi, dolaşım bozukluğu, stres, yorgunluk gibi etkenler nedeniyle göz çevresinde oluşan morluklar ve torbaları giderir.
Mezoterapi sayesinde; kan dolaşımı artar, göz etrafında drenaj sağlanır, göz çevresinde elastikiyet artar. Ayrıca yaşlanma en belirgin yaşlanma belirtisi olan çizgi ve kırışıklıklar giderilir
Göz Altı Mezoterapisi Nasıl Uygulanır?
Göz altı mezoterapisi, kişinin ihtiyacı olduğu yararlı vitamin ve minerallerin göz çevresine enjekte edilmesiyle uygulanır. Bu işlem doktor tarafından, saç telinden ince iğneler kullanılarak yapılır. Göz altı mezoterapisinin seans sayısı kişinin ihtiyacına göre belirlenir. Bu işlem erkek ve kadınlara yapılabilir. İlk seanstan itibaren göz altı mezoterapisi öncesi ve sonrası arasındaki fark hissedilir.
Göz Altı Işık Dolgusu
Göz altı ışık dolgusu, göz altı torbalanma ve morluğu yok eden, oldukça etkili bir uygulamadır.
Işık dolgusu, göz altı morluk ve torbalanma sorunlarını giderir, cildin kendi kendini yenilemesine yardımcı olur. Bu işlem için hyaluronik asit içeren dolgu malzemesi kullanılır.
Işık dolgusu için önerilen seans sayısı kişiden kişiye değişebilir. Ancak genel olarak 3 hafta aralıklı, 3 seans yeterli gelir. Bu işlemde ilk seanstan itibaren etkiler gözle görülür halde olur.
Lazerle Göz Altı Morluk ve Torbalanma Tedavisi
Torbalanma ve morluk şikayetinde kalıcı tedavilerden biri de lazerle gözaltı tedavisidir.
Morluk ve torbalanma tedavisinde farklı lazerler kullanılabilir. Fraksiyonel ve erbium lazer en sık tercih edilenlerdir.
Fraksiyonel lazer
Fraksiyonel lazerle göz altı bağ dokusu güçlendirilir,o çevredeki doku kalınlaştırılır. Bu sayede morluk ve torbalanma giderilir. Tedavi genellikle 3 seans planlanır. Her seans yarım saat sürer.
Erbium lazer
Erbium lazer, göz altı çevresine lokal anestezi yapılarak uygulanan bir tedavidir. Bu işlem çoğunlukla tek seans gerçekleştirilir. Bu tedavi sayesinde göz çevresinin kolajen yapısı güçlendirilir, incelen doku kalınlaştırılır.
Peeling ile Göz Altı Morluk ve Torbalanma Tedavisi
Morluk ve torbalanma tedavisinde peelinglerin yeri vardır. Bu şikayetlerin tedavisinde karbon peeling, kimyasal peeling, spot peeling kullanılabilir.
Göz altına uygulanan karbon peeling sayesinde, derinin melanin hücre sayısı ayarlanır ve cilt renginin açılması sağlanır.
Kimyasal ve spot peeling de ise cilt tonu eşitlenir, morluk ve torbalanma giderilir.