Dudak Dolgusu ile ilgili merak ettiklerinizin tümünü bize whatsApp üzerinden sorabilirsiniz.
Uzm. Dr. Onur Yeşildağ
Yüze daha genç ve çekici bir görünüm kazandırmak için yaygın olarak uygulanan yöntemlerin başında dudak dolgusu gelir. Dudak dolgusu sayesinde daha dolgun, daha çekici dudaklara sahip olabilirsiniz.
Dudak Dolgusu Nedir?
İnce dudaklar birçok kişinin şikayetçi olduğu estetik bir sorundur. Dudakların inceliği yapısal olabilir. Bazen de ilerleyen yaşla beraber dudaklar formunu kaybeder ve incelir.
Gerek yapısal, gerek zaman içinde incelmiş dudaklar için dolgu işlemi mucizevi bir uygulamadır.
Dudak dolgusu, dudak yapısını arzu edilen şekle sokmak, ince dudaklara hacim kazandırmak hedefiyle yapılan enjeksiyon işlemidir.
Bu işlem estetik bir uygulamadır.
Dudak Dolgusunda Hangi Madde Kullanılır?
Dudaklara istenilen şekli veren ve hacim kazandıran bir işlem olan dudak dolgusu sayesinde dokular uyarılır, onarılır ve cilt pürüzsüz bir hal alır. Dudak dolgusu için vücutla uyumlu olan hyaluronik asit kullanılır. Hyaluronik asit dudak estetiği için en doğal dolgu maddesidir.
Hyaluronik asit bazlı dolgular su moleküllerin, tutar ve yapıldığı bölgeye hacim ve biçim kazandırır. Bu sayede sadece şekil vermez aynı zamanda uygulandığı bölgeye nem kazandırır.
Dudak Dolgusu Nasıl Yapılır?
Uygulama için ilk yapılan işlem kişinin yüz yapısı ve görünümüne uyumlu dudak şeklinin belirlenmesidir. İşleme başlamadan önce dudak bölgesine anestezik madde sürülür. Bu sayede dudak dolgusu uygulaması sırasında hiçbir şey hissedilmez.
Anestezik madde dudak bölgesinde tesir ettikten sonra dolgu işlemi yapılır. Dudak dolgusu için oldukça ince uçlu enjeksiyonlar kullanılır. Oldukça konforlu olan bu işlem 15-20 dakika gibi kısa sürede biter. İşlem bittikten hemen sonra etkisini gösterir, dudaklardaki değişim hemen fark edilir.
Dudak dolgusu işlemi kişiye özel bir uygulamadır. Kişinin ihtiyacına göre dudağın farklı bölümlerine dolgu işlemi yapılır.
Dudak dolgusu kişinin ihtiyacına göre alt ve üst dudağa uygulanabilir. Bazı durumlarda sadece alt yada sadece üst dudağa dolgu uygulanabilir.
Bazı durumlarda sadece “kontür” olarak bu işlem yapılabilir.
Dudak Dolgusu Neden Yapılır?
Dudak bölgesine dolgu işleminin başlıca amaçları şunlardır:
- Zamanla dudak üstünde ince çizgiler meydana gelir, bu ince çizgileri yok etmek için dudak dolgusu yapılır.
- Dudak kenarında meydana gelen sarkmaları gidermek için bu işlem yapılır.
- Dudaklarda oluşan asimetriyi düzeltmek için yapılır.
- Dudak kontürünü belirginleştirmek için uygulanır.
- Dudaklara şekil ve hacim vermek için dudak dolgusu yapılır.
Dudak Dolgusu Acılı Bir İşlem mi?
Dudak çevresi oldukça hassas bir bölgedir, bu nedenle bu bölgeye uygulanan işlemler kişinin canını acıtabilir, ağrı hissettirebilir. Ancak dudak dolgusu işlemi öncesi uygulama yapılacak bölgeye anestezik maddeler uygulanır ve bölgenin uyuşması sağlanır. Bu sayede dudak dolgusu sırasında birşey hissedilmez, acı ve ağrı duyulmaz.
Dudak Dolgusu Ömrü Ne Kadar Sürer?
Dudak bölgesine yapılan dolgu işlemi için doğal madde olan hyaluronik asit kullanılır. Hyaluronik asit insan vücuduna uyumlu, doğal ve su bazlı bir maddedir. Su bazlı dolgu maddeleri zamanla vücut tarafından emilir ve etkisini yitirir. Dudak dolgusunun ömrü kişiden kişiye değişmekle beraber ortalama 4 ila 6 ay arasında olur.
Dolgu etkisini yitirdikten sonra yeni bir uygulamayla tekrarlanabilir.
Dudak Dolgusu Çeşitleri
Dudak dolgusu, “kalıcı dudak dolgusu” ve “geçici dudak dolgusu” olarak ikiye ayrılır. Bu çeşitler kendi içinde de farklı isimlerle belirlenir.
Kalıcı Dudak Dolgusu
Kalıcı dudak dolgusu işleminde dudaklara dolgu işlemi için silikon kullanılır. Kalıcı dudak dolgusunun yan etki riski daha fazladır. Kalıcı dudak dolgusu kendiliğinden erimez cerrahi müdahale ile çıkarılabilir.
Geçici Dudak Dolgusu
Geçici dudak dolgusu için kullanılan maddeler vücutla uyumlu, vücudun emebileceği maddeler kullanılır. En yaygın kullanılan geçici dolgu maddesi hyaluronik asittir.
Dudak Dolgusu Ne Zaman Oturur?
Dudakların istenilen şekilde, daha hacimli görünmesi için yapılan bu işlem hemen etkisini gösterir. Ancak işlem sonrası enjeksiyon yerlerinde hafif ödem, hafif morluk görülebilir. Ödem ve morluklar bir iki gün içinde kendiliğinden geçecektir. Dudak dolgusunun oturma süresi kişiden kişiye değişebilir, ancak ortalama olarak bir ay içinde dolgu tamamen oturur dudaklar şeklinin ve hacmini kazanır.
Dudak Dolgusu Sonrası Dikkat Edilecekler
Dolgu işlemi sonrası ilk gün dudaklarda ödem, şişlik, morluk ve hassaslık olması çok normaldir. Zaten hassan bölge olan dudak bölgesi işlem sonrası ekstra hassas olacaktır.
Dudak dolgusu sonrası doktorun önerdiği saat süresi boyunca sert çiğneme hareketi yapılmamalıdır. Aynı zamanda sıcak içecek ve yiyecek tüketilmemelidir. Dolgu sonrası ruj, parlatıcı gibi ürünler dudaklara sürülmemelidir. İşlem yapıldıktan 24 saat sonra veya doktorun önerdiği zaman diliminde ruj, parlatıcı gibi ürünler dudaklara sürülebilir.
Dudak dolgusu sonrası öpüşülür mü?
“Dudak dolgusu sonrası öpüşülür mü?” Sorusu dolgu işlemini düşünen kişilerin merak ettiği konulardan biridir. İşlem sonrası dudakların hassasiyeti ekstra artacaktır. Aynı zamanda uygulanan dolgunun yerinden oynama riski olabilir. Bu nedenle dudak dolgusu sonrası 24 saat boyunca öpüşme gibi sert dudak hareketleri yapılmamalıdır.
Kimler Dudak Dolgusu Yaptıramaz?
Dudak yapısı genetik olarak ince olanlar, ilerleyen yaşla beraber dudakları incelerek hacmini kaybedenler, dudaklarında simetri, sarkma sorunu olanlar rahatlıkla bu işlemi yaptırabilir.
Otoimmün hastalığı aktif olan kişilere, uçuk enfeksiyonunun aktif olduğu dönemde dudak dolgusu yaptırılmaz. Ayrıca dudağında açık yara olan kişilere dolgu yaptıramaz.
Hamileler ve emzirme döneminde olan annelere dudak dolgusu önerilmez.