Yüz bölgesinde meydana gelen inçe çizgiler, kırışıklıklar; sarkmalar yaşlanmanın verdiği en büyük belirtidir. Botoks, yaşlılığın verdiği bu belirtileri yok etmek ve birçok sağlık sorunu tedavisinde kullanılır. Estetik amaçlı yapılan bu işlem sayesinde kaz ayağı denilen ince çizgiler ve kırışıklıklar giderilir. Göz çevresinde oluşan kaz ayakları, kırışıklıklar, alın, boyun çizgileri, kaş kaldırmak yüzdeki sarkmaları gidermek, terleme gibi birçok sorun için kullanılır. Güvenirliği kanıtlanmış olan bu yöntem her geçen gün popülerliğinin artırmaktadır.
Botoks Nedir?
Botoks, Clostridium botulinum olarak bilinen bakteriden elde edilen bir toksindir. Botoks (Botulinum toksini) uygulandığı bölgeye yumuşak felce neden olur. Bu özelliği sayesinde estetik ve sağlık sorunlarında yaygın olarak kullanılır.
Bu toksin ilk defa 1895 yılında, Emile van Ermengem tarafından Clostridium botulinum bakterisini ayrıştırılmıştır.
1949 yılında ise Burgen ve arkadaşları tarafından Nöromüsküler faaliyetler üzerinde olan etkisi keşfedilmiştir.
Günümüz zamanında daha çok estetik amaçlı kullanılan botoks, ilk defa insanlar üzerinde şaşılık sorununu gidermek için uygulanmıştır.
Kozmetik üzerindeki etkisi ise karı koca doktor olan göz doktoru Jean Carruthers ve Cildiye doktoru Alastair tarafından fark edilmiştir.
2002 yılında FDA tarafından onaylanmış olan botoks, günümüz zamanında estetik başta olmak üzere, terleme sorunu, migren ağrısı gibi birçok alanda kullanılır.
Botoks Nasıl Yapılır?
FDA onaylı olan botoks, enjeksiyon yöntemiyle yapılır. Hastanın şikayetine göre deri içine yada mimik kaslarının içine uygulanır. Estetik amaçlı yapılan botoks, mimik kaslarının içine, terleme için ise deri içine işlem uygulanır.
Botoks’un etkisi işlem yapıldıktan 2-3 gün sonrası gibi kısa süre içinde kendini gösterir. İşlem yapıldıktan sonra bir hafta içinde tamamen oturur.
Botoks yapıldıktan sonra kişi günlük yaşantısına devam edebilir, herhangi bir dinlenme süresi gerekli olmaz.
Botoks İşlemi Ne Kadar Sürer?
Botoks işlemi, başta göz çevresi, alın, boyun gibi bölgelerde oluşan kırışıklıkları gidermek, el, ayak gibi bölgelerin aşırı terleme sorunu ve migren şikayeti için yapılır. Botox işlemi, ortalama olarak 15-20 dakika kadar sürer. İşlem bittikten sonra herhangi bir ağrı ve sızı oluşmaz.
Botoks’un Etkisi Ne Kadar Sürer?
Botoks’un etkisi ortalama olarak 5-6 ay sürer. İşlemden ortala 4 ay sonrası güçlü kasların hareketleri yavaş yavaş geri dönmeye başlar. 6 ay sonrası ise etki tamamen yok olur. Botoks işlemi hata boyu tekrarlanabilen bir uygulamadır. İşlemin etkisi kaybolduğunda rahatlıkla tekrarlanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken botoks’un doktor kontrolünde yapılmasıdır.
Botoks Nerelere Yapılır?
Botoks; başta yüz bölgesi ve bazı sağlık sorunlarına uygulanan bir işlemdir. Botoks uygulama alanları şunlardır:
- Göz kenarı kırışıklıkları
- Kaz ayakları
- Alın kırışıklıkları
- Kaş ortası kırışıklıkları
- Üst dudak kırışıklıkları, çizgileri
- Dudak yanı kırışıklıkları
- Sarkmaların giderilmesi için yanaklar
- Yüz, koltuk altı, el ve ayak bölgesinin aşırı terlemesi
- Migren atakları
- Gülerken diş etinin görünmesi
- Yüz felci gibi şikayetlerin olduğu bölgelere uygulanır.
Yaygın olarak yüz bölgesine uygulanan botoks, yüz kas anatomisini iyi bilen tecrübeli doktorlara yapılmalıdır.
Yüz Botoksu
Yüz bölgesi, kişinin yaşlı, yorgun görünmesine neden olan en büyük alandır. Yüz botoks’u öncesi, sonrası kişinin görünümü büyük ölçüde değişir. Yüz botoks’u öncesi yorgun, hastalıklı ve yaşlı görünen kişi, botoks sonrası daha sağlıklı, gençleşmiş ve sıkılaşmış ve görünür, yüzü şekillenir. Kırışıklık ve yüz şekillendirmesi için uygulanan yüz botoks alanları şunlardır:
- Alın çizgileri kişiyi yaşlı, yorgun hatta asabi gösterir. Alın botoksu sayesinde kişi bu görüntüden kurtulur, çizgileri giderilir, daha sağlıklı ve genç bir görünüm kazanır.
- Kaş arasında meydana gelen çizgi ve kırışıklıklar kişiyi sürekli kızgın gösterebilir. Kaş botoksu sayesinde bu çizgi ve kırışıklıklar gider, kişi sağlıklı bir görüntü kazanır.
- Kaz ayakları, göz kenarında oluşan çizgiler kişileri oldukça rahatsız eden durumlardır. Göz çevresine uygulanan botulinum toksini sayesinde kişi bu durumdan kurtulur.
- Zaman içinde üst dudak bölgesinde kırışıklık ve çizgi meydana gelir. Üstelik sigara gibi zararlı alışkanlıklar bu durumu daha da şiddetlendirir. Botulinum toksini sayesinde bu görüntü ortadan kalkar.
- Botoks, kaş kaldırmak için de sıklıkla kullanılır, bu sayede kişi daha göz alıcı bir görüntü elde eder, yüze istenilen şekil verilir.
- Boyun derisi yaşlılıktan etkilenen bir diğer bölgedir. Bu bölgeye uygulanan botulinum toksini boyun bölgesinde oluşan çizgileri yok eder.
Migren Botoksu
Migren botoksu, kafa ve boyunda bulunan 7 bölgeye, 31 enjeksiyon noktasına uygulanır. Migren botoksu kişiye yapılan bir tedavidir. İşlem sırasında oldukça ince uçlu iğneler kullanılır. Tedavinin süresi bazı hastalarda birkaç yıl sürerken, bazı hastalarda ise işlem tekrarlanabilir.
Botoks Yapılırken Yılan Zehiri mi Kullanılır?
Botoks’un yılan zehiri olduğu halk arasında yaygın bir düşüncedir. Ancak bu yanlış bir bilgidir. Botoks işleminde kullanılan ilaç yılan zehri değildir, özel bir bakteriden üretilmiş doğal ve protein esaslıdır.
Botoks Kimlere Uygulanmaz?
Botoks işlemi uzun yıllardır kullanılan, FDA onayı almış güvenilir bir işlemdir. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. İlk defa şaşılık tedavisinde kullanılan bu işlem günümüz zamanında estetik görünümden, yüz felci tedavisine kadar birçok sağlık sorununda kullanılır. Sinir-kas sistemi hastalığı olanlara botoks uygulanmaz. Ayrıca hamileler ve emziren anneler üzerinde zararlı etkisi tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle hamileler ve emziren annelere botoks önerilmez.